De nieuwe fiscaal voordelige winstpremies zijn volgens de vakbonden een “perfide strategie voor verdere besparingen in de sociale zekerheid.” (De Standaard, 8 augustus 2017)

Het verbaast mij dat men geen grote voorstander is van het idee van profit sharingwaarbij een bedrijf zijn winst deelt met werknemers om hen te belonen of te motiveren voor hun harde werk.

Als zelfstandige met een KMO van een twintigtal medewerkers wil ik mijn collega’s mee de vruchten laten plukken van hun inspanningen. Onze KMO’s zijn samen de grootste werkgever van het land. Wij zijn de kleinste bedrijven waardoor elke medewerker elkaar kent.

Het is dankzij mijn werknemers dat mijn bedrijf groeit en bloeit. Het zijn zij die dag in, dag uit het beste van zichzelf geven. Waarom zou ik hen boven een behoorlijke verloning niet in de winst mogen laten delen op een fiscaal gunstige manier? 35% van de premie keert via directe belastingen terug naar de staat en dan nog eens 21% via de BTW.

Dit betekent helemaal niet dat de sociale zekerheid wordt uitgekleed. In Frankrijk is profit sharing verplicht voor de grootste bedrijven. En onderzoek heeft aangetoond dat het de productiviteit en jobtevredenheid van werknemers kan verhogen.

Welzijn op het werk is een belangrijke preventie tegen de toenemende depressies en burnouts. Als dankzij deze fiscaal voordelige winstpremies het welzijn op het werk stijgt, is deze maatregel dan net niet gunstig voor de sociale zekerheid?

Wat zouden werknemers bovendien zelf vinden van deze demarche van de vakbond? Want vele met mij pleiten voor een eerlijke fiscaliteit en deze winstpremies zijn er een voorbeeld van. ‘Eindelijk’ en een slaak van verluchting zouden we dan verwachten. En dan klinkt in mijn oren de kritiek wel erg wrang.

Deze bijdrage werd eerder door Paul Cools gepubliceerd op LinkedIn.
https://www.linkedin.com/pulse/vakbonden-tegen-voordelige-winstpremies-wat-zouden-mijn-paul-cools