Ondertussen zijn er al heel wat steunmaatregelen getroffen om bedrijven te helpen die geïmpacteerd zijn door COVID-19. Toch zijn er nog heel wat organisaties die worstelen met het beheren van hun cashflow.
Hoe kunt u uw cashflow goed beheren in moeilijke economische omstandigheden?
1. Maak een cashflowprognose
Een prognose maken van de cashflow is voor elk bedrijf essentieel. Die vertelt u of uw bedrijf over genoeg liquide middelen om uw activiteiten te kunnen (blijven) uitvoeren.
- Concreet vertelt een cashflowprognose u hoeveel geld er in of uit uw bedrijf gaat.
- Een inschatting van uw cashflow begint bij een degelijke prognose. Begin dus met het opstellen van een lijst van aannames waarop u uw prognose kunt baseren.
- Probeer bijvoorbeeld te voorspellen hoe de prijs van de grondstoffen die u nodig heeft zal evolueren en bekijk of u dit zult doorrekenen aan uw klanten.
- Schat ook in of uw verkoop zal stijgen of dalen. Houd daarbij rekening externe factoren zoals het seizoen of de huidige economische situatie. Breng ook uw andere uitgaven in kaart.
2. Kies voor de juiste boekhoudsoftware
Dankzij boekhoudsoftware kunt u uw cashflow op een overzichtelijke manier in het oog houden.
3. Stel duidelijke betalingsvoorwaarden op
Hoe zijn uw facturen opgesteld? Zijn ze duidelijk, nauwkeurig en professioneel? Voeg ook steeds een gedetailleerd overzicht van het product, project of geleverde diensten toe.
Vermeld ook zeker uw bedrijfsgegevens, btw-nummer, bankinformatie en betalingsvoorwaarden. Zo is het voor uw klant meteen duidelijk wanneer hij moet betalen en hoe hij dat kan doen. Zo waarborgt u een snelle betaling.
Belangrijk is dat u de wettelijke betaaltermijnen in overeenstemming brengt met uw algemene voorwaarden.
4. Maak uw klanten erop attent dat er nog facturen openstaan
Moet u grote facturen invorderen? Neem al even contact op met uw klanten vlak na het versturen van de factuur. Hebben ze de factuur goed ontvangen? Is alles duidelijk? Elke factuur is belangrijk, maar als het om iets hogere bedragen gaat, dan kan een persoonlijke toets geen kwaad. Zo voorkomt u (ongewilde) wanbetaling.
Als u daarentegen wacht met contact op te nemen wanneer de vervaldatum al overschreden is, loopt u het risico dat u onnodig lang moet wachten op betaling. Door snel contact op te nemen voorkomt u dat de klant niet heeft betaald vanwege een fout in de factuur, of omdat ze de factuur niet hebben ontvangen.
Leg de verantwoordelijk om zelf contact op te nemen dus niet bij uw klanten. Zij zullen zelden het initiatief nemen.
Geen tijd om te bellen? Delegeer deze belangrijke taak aan iemand anders binnen uw bedrijf. Zo bespaart u tijd, en beperkt u extra administratie tot een minimum.
5. Schakel tijdig een incasso-expert in wanneer de betaling uitblijft
Betaalt uw debiteur niet, zelfs nadat u betaalherinneringen heeft gestuurd? Wacht dan niet te lang met het inhuren van een incasso-expert. Die weet precies hoe hij of zij debiteuren moet aanpakken.
La-on ontzorgt u doorheen het hele invorderingsproces. Wij beginnen met een minnelijke procedure en plannen een hoog aantal contactmomenten in met uw debiteur, totdat deze betaalt of een afbetalingsplan aangaat.
Het merendeel van de dossiers wordt opgelost tijdens de minnelijke fase. Is uw debiteur onvindbaar, onbereikbaar of weigert hij nog steeds te betalen? Dan kunnen wij in samenspraak met u een gerechtelijke vordering starten.
We voeren wel eerst een solvabiliteitscontrole uit met een eigen ontwikkeld algoritme. Op die manier maximaliseren we uw kans om uiteindelijk betaald te worden.